Een Meeuw

2002 02

regie: Rik Desmet
auteur: Anton Tsjechow


Deze klassieker in de theaterliteratuur bevat weinig handelingen. Er wordend vooral gesprekken gevoerd. Het is een weergaven van het alledaagse leven, maar tezelfdertijd gaat het over het typische menselijke van het bestaan en niet over toevallige of heel persoonlijke gebeurtenissen. De personages praten met elkaar over kunst en over het leven dat ze leiden. Ze halen herinnering op.

Maar onder de oppervlakte word een wereld van emoties voelbaar, emoties die plotseling hoog kunnen oplopen, tot uitbarsting komen en drastische gevolgen hebben.

Het bestaan van de personages wordt niet beheerst door schokkende gebeurtenissen, maar door een constante emotionele onderstroom van verlangens en idealen. Het zijn gevoelens van angst , liefde, jaloezie, teleurstelling en hoop, die voortdurend meeklinken in alles wat ze zeggen en doen en die bepalend zijn voor hun verhoudingen tot elkaar en voor hun visie op het leven.

De verlangens die zij koesteren en het ideaalbeeld dat zij zich van “het leven” gevormd hebben, strookt zelden met de realiteit. Die kloof blijkt moeilijk overbrugbaar. aanvankelijk lijkt het meer de idealen en verwachtingen als het ware te weerspiegelen in zijn heldere oppervlak, aan het eind ligt het in het duister en slaan de golven er over heen.

Kunst en liefde zijn de twee gebieden waar de verlangens van de personages zich vooral op richten. De actrice Iriena Arkadina en de schrijver Boris Trigorin hebben zich al een positie verworven, terwijl de jonge Nina en Konstantin nog aan het begin staan en hopen het waar te maken. Als een meeuw, zegt Nina, wordt zij aangetrokken tot het meer en naar het leven dat voor haar de bezoekers op het landgoed representeren. Maar de behoefte om een hoge vlucht te nemen, stuit op een realiteit van onmacht en onverschilligheid, verstarring en vernietiging, waarin zij gemakkelijk verstrikt raken. Het onvervulde verlangen knaagt aan de personages en staat een harmonisch leven in de eg. Voor de ene is het de onbeantwoorde liefde, voor de ander een doelgericht scheppingskracht of de gedacht aan een verloren gegane jeugd.


met: Katrien en Kris Vanderstichele, Roosje Goemare, Kristin De Meyere, Brecht Dejonckheere, Antoon Cafmeyer, Willem Baert, José Billiau, Geert Lesschaeve en Hein Lesage

 

CorneelkringLogo

Locatie voorstellingen

Nieuwsbrief ontvangen

Geef uw e-mail adres op en schrijf u in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze producties.

 

Corneelkring Brielen

Filip Deheegher

Haiglaan 128
8900 Ieper
info@corneelkring-brielen.be

Logo Opendoek  Logo Stad Ieper Logo Cultuurraad Ieper  Logo Uitpas Westhoek